kalküta’ nın çocukları / born into brothels

kalküta’nın genelevler mahallesinde yaklaşık yedi bin kadın çalışıyor. sosyal seviye olarak ” düşük ” kabul edilen bu kadınlara göre toplum nezdinde bölgede yaşayan yalnızca bir grubun sosyal seviyesi bu seks işçisi kadınlardan daha ” düşük “: çocukları…

aylarca genelevlerde yaşayan briski, çoklukla kötü davranılan ve korkutulan bu çocukların birçoğuyla yakınlık kurmuş. yaşanan dünyanın bu çocukların vizyonundaki aksinin nasıl olduğunu düşününce de, genelev sahipleri, kadın satıcıları, polis, siyasetçiler ve mafyaya rağmen bu çocuklara fotoğrafçılık dersleri vermeye başlamış.

çocukların 35mm’lik ayarsız, basit makinelerle çektiği fotoğraflar, çocukların aileleri, sokak manzaraları, günlük yaşamdan enstantaneler ve kendi portreleri, canlı renklerle bezeli yaşam dolu belgeler olarak briski’nin karşısına çıkmış. kalküta’nın çocukları, kalküta’nın genelevler mahallesinde yaşayan çocukların dünyasına kapı açıyor.

burada önemli bir uyarıyı girmekte fayda var. durbar mahila samanwaya komitesi’ nin çalışma hakkında gözden kaçırılmaması gereken endişeleri var ve belgeseli bu endişeleri de hesaba katarak izlemekte yarar var:

“ born into brothels ” belgeseli ve oscar ödüllü yapımcısı zana briski  hakkında epeyce iddia ortaya atıldı. briski, the telegraph’ta 7 mart’ta yayımlanan söyleşisinde, durbar’ın kendisine yardım etmediğini söyledi.

briski’nin bizimle iletişim kurduğu doğrudur, biz de kendisine film hakkında etik komitemize bilgi vermesini rica ettik ama o buna hiç aldırmadı. filmi geçenlerde izledikten sonra, sorunun ne olduğunu anladık. film, tek yönlü bir bakış açısından çekilmiş, sonagachi’deki seks işçilerinin hayatını tek yönlü bir biçimde portreliyor.

ben hem bir seks işçisi ve bir anne olarak, şunu söyleyebilirim ki, bir anne ne kadar koruyucu olabilirse biz de o kadar koruyucu davranmaya çalışıyoruz. belgeselde hindistan’daki seks işçilerinin hem kendi hayatlarını, hem de çocuklarının hayatlarını değiştirmek için örgütlenme çabası göstermelerine değinilmiyor bile.

korkumuz, bir üçüncü dünya ülkesindeki seks işçilerinin hayatını tek taraflı bir bakış açısıyla verilmesinin hakları ve saygınlıkları için savaşan seks işçilerinin evrensel hareketine büyük zarar vermesidir. bu, ” damgalanmadan sağlık hizmeti görebilmek “, ” çocuklarımızın velayetini taşıyabilmek ” gibi pek çok zorlukla kazanılmış hakkımıza bile zarar verebilir.

saygılarımla,

swapna gayen, durbar mahila samanwaya komitesi, kalküta ”

” born into brothels / calcutta’ s red light kids ” is a documentary film about the children of sex workers, their daily social life in sonagachi, kolkata’s red light district.

briski, a documentary photographer, went to kolkata ( Calcutta ) to photograph sex workers. while there, she befriended their children and offered to teach the children photography to reciprocate being allowed to photograph their mothers. the children were given cameras so they could learn photography  and possibly improve their lives. much of their work was used in the film, and the filmmakers recorded the classes as well as daily life in the red light district.

türkçe altyazılı / some parts in english, some parts in bengali !!!

indir / download:

http://rapidshare.com/files/38548358/In_toBrothe.part1.rar
http://rapidshare.com/files/38554235/In_toBrothe.part2.rar
http://rapidshare.com/files/38559747/In_toBrothe.part3.rar
http://rapidshare.com/files/38565324/In_toBrothe.part4.rar
http://rapidshare.com/files/38572352/In_toBrothe.part5.rar
http://rapidshare.com/files/38578512/In_toBrothe.part6.rar
http://rapidshare.com/files/38583600/In_toBrothe.part7.rar

şifre / pass: azeri

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: