papergirl istanbul

” herşey tesadüfen berlin’de papergirl projesinin fikir sahibi olan aisha ile tanışmamla başladı. geçtiğimiz yaz papergirl berlin’in gerçekleştirdiği sanatçı konuşmasını dinlerken ve oradaki sanatçılarla deneyimlerini paylaşırken aklımdan sadece “neden istanbul’da böyle şeyler  yapılmıyor?” sorusu geçiyordu. aynı gün aisha “papergirl’ü türkiye’de gerçekleştirmeye ne dersin?” teklifiyle geldi ve yine aynı gün proje için çalışırken buldum kendimi.

kar amacı gütmeyen ve uzun süreli bir çalışma gerektiren sanat projelerinde ekip kurmak bazen zor olabiliyor. biz bu konuda oldukça şanslıyız. benim dışımda; şeyda, çiğdem, serena ve özge; hepimizin ortak bir vizyonu ve söylemi var. insanları bir araya getirebilecek ve hayatla temasa geçecek projeler gerçekleştiriyoruz.

biz papergirl istanbul ekibi olarak, tıpkı bu projeye katılacak sanatçılar gibi her aşamayı kendi imkanlarımızla; herhangi bir maddi desteğimiz olmaksızın; gerçekleştiriyor ve sanatçılar, sanat üretimleri ve hayat arasında bir paylaşım alanı sunuyoruz.

papergirl işte tam da bu bahsettiklerim çerçevesinde gelişmiş bir proje. katılımın açık çağrıyla yapılıyor olması; sanat üretimlerinin ve fikirlerin paylaşılması için demokratik bir alan sağlıyor. gönderilen sanat üretimlerinin rulo haline getirilebilir olmasının dışında herhangi bir kısıtlama yok; içerik, teknik, boyut, kopya sayısı.. her şeye sanatçı kendisi karar veriyor. başka bir anlamda sanatçıya kendini temsil edecek bir alan sunmaya çalışıyoruz. ve en önemlisi isteyen herkes bu projeye dahil olabiliyor; sanat üretimlerini sergi ve aksiyon için gönderebiliyor ya da bisikletle yapılacak olan dağıtıma katılarak sanat ve hayat arasında bir aracı olabiliyor. proje süresince gerçekleştireceğimiz sanatçı konuşmaları ve atölyelere katılarak fikirlerini paylaşabiliyor.

bizce bu durum oldukça heyecan verici. birey ve sanatın arasındaki direkt etkileşim ve bu sürecin yarattığı enerji papergirl’ü diğer sanat sergilerinden farklı kılıyor. sanatçıların üretimlerini göndermesiyle başlayan bu süreç sokaktaki bir başka insanın sanat rulosuna sahip olmasıyla devam ediyor.

sadece bir yöntem olarak görünse de kurduğumuz bu iletişim alanı, sanat ve izleyici arasındaki mesafeyi ortadan kaldırıyor. aslında papergirl’ün pratikleri ve uygulama yöntemleri;  mekan, sergileme biçimleri, yapıt ve izleyici ilişkisi gibi sanatın temel konuları üzerine yeni bir bakış açısı sunuyor.

papergirl istanbul projesinde yer almak için milk gallery’e 10 mayıs 2011 tarihine kadar sanat rulolarının gönderilmesi, bunun dışında; aksiyon, sanatçı konuşması ve atölyelerde yer almak isteyenlerin bizlerle iletişime geçmesi yeterli. ”

detaylı bilgi için:

papergirl-istanbul.blogspot.com

a call for the art event papergirl istanbul.papergirl is, in essence, a mail-art and delivery systems art project that is participatory, analogue, non-commercial, and impulsive.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: