john holloway türkiye’de / john holloway in turkey

John Holloway, Türkiye’nin düşünce dünyasında öncelikle, 1970’lerde yeniden canlanan Marksist devlet teorisi üzerine tartışmalara yaptığı katkılarla tanınmıştır. Holloway, devleti sermaye ve işçi sınıfı arasındaki çatışmalı ilişkilerin kurduğu toplumsal bir biçim olarak ele alan yaklaşımın bir destekçisi olarak öne çıkar. Bu yaklaşım, Holloway’in de önemli üyelerinden biri olduğu Açık Marksizm okulunun oluşumunda belirleyici bir rol oynar. Bu okul, hem tekelci devlet kapitalizmi gibi geleneksel hem de Poulantzas’ın Althusserci devlet teorisi ile Düzenleme Okulu gibi daha yakın tarihli Marksist fikirlerin eleştirisine odaklanır.

Holloway’in Türkçeye 2003 yılında kazandırılan kitabı İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek (İletişim Yayınları) dünyada ve Türkiye’de, akademik ve siyasi çevrelerde yaygın bir şekilde tartışılmıştır. Kitabın temel iddiası, devrimin devlet aygıtının ele geçirilmesine değil, bütün bir kapitalist toplumun gündelik pratikler yoluyla doğrudan reddine dayandığıdır. Bu iddia onun Meksika’daki Zapatista hareketine bakış açısının da temel bir öğesini oluşturur. Zapatistaların onur mücadelesi, Holloway’e göre, mücadele halindeki öznelere devrimi yeniden icat edebilmenin ufkunu açar. Werner Bonefeld ile birlikte kaleme aldıkları Küreselleşme Çağında Para ve Sınıf Mücadelesi (Otonom Yayıncılık, 2007) ise yazarların kapitalist toplumsal biçimleri sınıf mücadelesinin bir ürünü olarak ele alan yaklaşımlarının, küresel sermaye ve devlet arasındaki ilişkiler düzeyinde bir açılımını sunar. Bu yaklaşımda, para politikaları ve borçlandırma yoluyla işleyen küresel piyasanın içine düştüğü krizler,sermayenin emeği tahakküm altına alamamasının krizleri haline gelir.

Son olarak, John Holloway 2010 yılında yayımladığı Kapitalizmde Çatlaklar Yaratmak’ta (Otonom Yayıncılık, 2011) sermayenin iktidar mantığına teslim olmadan, dünyanın radikal bir şekilde nasıl dönüştürülebileceği sorusunu yeniden ele alır. Bu soru, bakışlarımızı kapitalist toplumsal bütünlük ile gündelik yaşamdaki eyleyişlerimiz arasındaki ilişkilere çevirir. Çatlaklar yaratan bir devrimde, kapitalizmi yıkmak demek onu yaratmaya son verip yeni bir dünya yaratmanın deneyimlerine girmek demektir. Başka bir deyişle, dünyayı değiştirme mücadelesi sıradan deneyimlerimize içkin olması nedeniyle hem mümkün hem de hayati bir mücadeledir. Kapitalizmde Çatlaklar Yaratmak, kapitalizme karşı şimdi ve buradaki bir mücadeleye bir davettir.

1991’den beri yaşamakta olduğu Meksika’da Zapatista hareketiyle kurduğu yakın ilişkiler ve sermaye ile emek arasındaki sınıf ilişkisini bir mücadele olarak ele alan perspektifiyle güncel Marksizmin önemli figürleri arasında yer alan John Holloway, ilk kez Türkiyeli okurlarıyla buluşuyor. Kapitalizmde Çatlaklar Yaratmak (Otonom Yayıncılık) adlı son kitabının Türkçede yayımlanmasının ardından, John Holloway 18 Nisan Pazartesi günü, İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi’nde, 20 Nisan Çarşamba günü ise 16. İzmir Kitap Fuarı’nda düzenlenecek söyleşilerde bizlerle birlikte olacak:

Etkinlik Programı:

Paranın Egemenliğine Karşı Öfke – J. Holloway

Moderatör: Doç. Dr. Zeynep Gambetti

Tarih ve Saat: 18 Nisan Pazartesi 17.00

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus İbrahim Bodur Oditoryumu

************

Kapitalizmde Çatlaklar Yaratmak – J. Holloway

Tarih ve Saat: 20 Nisan Çarşamba 18.15

Yer: İzmir Kitap Fuarı, Konferans Salonu I

an announcement about the coming of john holloway to turkey. locations & dates…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: