"kadınlara yönelik şiddete son" belgesel – "end the violence against women" – documentary

Türkiye’de aile mensuplarının kadınlara uyguladığı şiddet, sözlü ve psikolojik şiddet yoluyla kadınları ekonomik ihtiyaçlarından yoksun bırakmaktan dayağa, cinsel şiddete ve cinayetlere kadar geniş bir yelpaze içinde yer almaktadır. Bir çok şiddet eylemi, “töre cinayetleri”, küçük yaşta evlilik, berdel ve beşik kertmesi de dahil zorla evlendirme gibi geleneksel uygulamalardan kaynaklanmaktadır.

İntihar etmiş gibi görünen bazı kadınlar aslında aile mensupları tarafından öldürülmüş ya da intihar etmeye mecbur bırakılmıştır. Erkekler de aile içi şiddete maruz kalabilir, ama kurbanların çok büyük çoğunluğu kadınlardır.
Fiziksel tacize odaklanmak, tıpkı yalnız “töre cinayetleri”ne yoğunlaşmanın dikkatleri bir çok kadının her gün maruz kaldığı rutin şiddetten uzaklaştırması gibi kadınlara karşı kullanılan bir dizi öteki şiddet biçimlerinin gizli kalmasına yol açabilir.Bunlara ek olarak bir çok kadın, ailelerinin ve topluluklarının beklentilerine uygun davrandıkları ve fiziksel şiddete maruz kalmadıkları halde, sürekli olarak bu tehdit altında yaşamaktadır. Çevrelerinden dışlanmış, dövülmüş ya da öldürülmüş olan öteki kadın örnekleri, onları davranışlarını kısıtlamaya ve yaşam tercihlerini sınırlamaya iten yeterli bir uyarı görevi görür.

Linkte filmmor kadın koperatifi tarafından 2007 yılında hazırlanan belgesel bulunmaktadır.

a documentary made by “filmmor woman cooperative” about the violence, women faced in daily life.

türkçe / IN TURKISH NO SUBTITLES!!!

indir / download:

http://www.zshare.net/download/52417971df0587e0/

Yorum bırakın