kırmızı leke / la marque rouge

kara mayınlarına kurban olan kişilerin %80’ i siviller ve üçte biri ise masum çocuklardır. dünyada kara mayınları yüzünden yaralanan kişilerin en fazla beşte biri gerekli tıbbi bakım ve gerekli rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilmektedir. kara mayınları savaşlar esnası/ sonrası, sınır ” muafazası ” , saldırı vs.  olaylarında kullanılmaktadır. son zamanlarda özellikle uzaktan kumandalı olanları daha fazla tercih edilmektedir. savaş sonrası geride kalan mayınlar tarlalara, su kaynaklarına, sağlık merkezlerine ve okullara erişimi engelleyebilmektedir. ” güvenlik ” / savaş nedeniyle döşenmiş patlayıcı mayınların kurbanları çoğunlukla erkekler ve çocuklar olmaktadır. özellikle masum çocuklar gördükleri yabancı nesnelere “ kelebek türü renkli tasarımlı ” ilgi duyarlar. hayvan güden, tarlada çalışan, oynayan, evine su taşıyan masum çocuklar mayınlı arazilerden geçerken üzerlerine basmaları sonucu sakat kalmaları veya hayatlarını yitirmeleri sık rastlanan bir durumdur.  kara mayınlarından yaralanan 10 yaşındaki bir çocuk tüm hayatı boyunca 25 farklı proteze ihtiyaç duyacak ve bunlar için en az 3125 $  harcaması gerekecektir. az gelişmiş ülkelerde bir çok çocuk hiçbir proteze ulaşamadığı gibi ömür boyu koltuk değneklerine mahkum kalabilmektedir. psikolojik rehabilitasyon ise çoğu zaman gerçekleşememektedir.

bu coğrafyada da 1993- 2003 yılları arasında kara mayınları yüzünden 289 sivil hayatını kaybetmiş, 739′ u da yaralanmış, çeşitli uzuvlarını kaybetmiştir.

yüklenen belgeselin konusu, tahmini 10. 000. 000 kara mayınının gömülü olduğu ve temizlemek için tahmini 50 ila 100 sene arası zamana ihtiyaç duyulan; şimdiye kadar 400. 000 kişinin mağdur olduğu afganistan.

– lakin belgeselden sonra bu coğrafya ve kara mayının her türlü kullanımı hakkında düşünmekte fayda var. –

mines and unexploded ordnance are located in almost every conceivable type of terrain in afghanistan. mines were most usually deployed along unused footpaths, tracks and roads; on the verges of tracks and roadways; in vehicle turn-around points; near culverts and bridge abutments; along damaged building walls; in the doorways and rooms of deserted houses; in and around wells and access points; around military posts; on or near destroyed vehicles; in areas where people might hide. a mine clearance planning agency report of the l survey of the mine situation found that agricultural land accounted for 20.2% of mined areas; irrigation systems 6%, roads 2.4%; residential areas 1.2%; and grazing land 75.6%. mines pose a big danger to refugees returning home by passing through provinces bordering pakistan and iran. according to the survey, about 30% of mine victims in afghanistan are children most of whom die due to lack of medical facilities.

it is estimated that mines contaminate about 780 square kilometers of land in afghanistan.

türkçe altyazılı / french !!!

indir / download:

http://rapidshare.com/files/391561597/kirmizi_leke-_la_marque_rouge.rar

Yorum bırakın