noviembre [ 2003 ]

Noviembre

“El arte es un arma Cargada de futuro”
“Sanat,içinde geleceği barındıran bir silahtır…”

İspanyol yönetmen Achero Manas’ın 2003 yapımı filmi…Filmin, konusu bir grup tiyatro aşığı idealist gencin, insanların birbirleri için karşılıksız hiçbir şey yapmadıkları, aşırı bireyci doksanların son dönemini eleştirmesi üzerine kurulmuştur.Ve sanatın duvarlar arasında değil daha cesurca ve halkla iç içe olması gerektigine inanmalarını anlatır.

Film ,Alfredo Baeza (Oscar Jaenada) adlı gencin ailesini bırakarak Murcia’dan Madrid’ e konservatuarı kazanmak için gelmesiyle başlar.Sırtından indirmediği garip kuklası ve sokak lambasıyla hazırladıgı mizansen onun konservatuara giriş bileti olur. Alfredo ilk günden edindigi arkadaş grubu ile günlerini konservatuar ve kantinde geçirmekten artık sıkılmaya başlamıştır. Bir gün söylediği  bir yalan yüzünden hocasıyla kavga etmesi  onun ve arkadaşlarının hayatını değiştiren gün olur. O tartışmadan sonra konservatuarı bırakır ve çalışmaya başlar. Artık hayallerini gerçekleştirme zamanıdır.

Arkadaşlarıyla Noviembre adlı bi grup kurarlar bu grup gösterilerini sokaklarda yapacak, kimseden para almayacak ve para önerilen hiçbir teklifi kabul etmeyecektir. İstedikleri bağımsız tiyatro fırsatı artık gerçekleşmeye başlamıştır.Yaptıkları oyunlarda diyalog pek yoktur, olanlar da doğaçlama gerçekleşir ama sergiledikleri sahneler herkesin sevgisini kazanmalarını sağlar. Olaylar başta güzel  gitse de ,bir süre sonra başları ilk olarak polisle derde girer.

Polisin malzemelerine el koyması grubu daha fazla ateşler ve performansları gittikçe daha yüklü bir sosyal bilinç kazanır.

Gösterilerinde her türlü marjinalliğe başvururlar ve en başından beri istedikleri dünyayı degiştirme hayalleri  devam eder. Bu dünyada varolan kokuşmuş sistemin tiyatrodaki etkilerini ele alıp sürekli eleştirirler, fakat sergiledikleri son gösteri daha büyük makamlarla başlarının belaya girmesine sebep olur, neticesinde sokaklarda gösteri yapmaları yasaklanır.

Bu karar her türlü tehlikeye atılmaktan korkmayan gençler için ölümcül bi durumdur ama karara boyun eğmekten başka çareleri yoktur.Bir müddet birbirlerinden koparlar.Hayat zordur ve para kazanılması ” gerekir “. Grup, birgün para karşılığı bir iş teklifi alır ama hangi yoldan gitmeleri gerektiği konusunda oyuncuların fikirleri birbirlerinden farklıdır. Bu durum grup arasında gerilime sebep olur ve kısa süreli bir dağılma yaşanır. Bir süre sonra, grup yeniden birleşme kararı alır ve bunu sansasyonel bir gösteriyle gerçekleştirirler. İspanyol Kraliyet Tiyatrosu’ na, gizlice girip kendi dünyalarını anlatmayı denerler sonunda ne mi olur? Bunu, izlediginiz zaman görseniz daha iyi olur. ..

Impelled by a spirit which still preserves a patina of idealism, Alfredo arrives in Madrid intent on creating “a performance which is freer, straight from the heart, capable of making people feel alive”. His concept of what theater should be begins beyond the stage, out in the streets face to face with the public. Outdoors, in any town square, in a park or in the city´s most commercial street, Alfredo and his troupe NOVEMBER start the show: demons to provoke passers-by, displays of social conscience, actions taken to the extreme to put the forces of law and order on full alert. There are no limits, no censorship; only ideas which are always valid so long as the public ceases to be the public and becomes part of the show swept by surprise, fear, tears or laughter.

ispanyolca orjinal , türkçe altyazılı / spanish !!! ( with turkish subtitles )

indir / download:

http://rapidshare.com/files/278587101/Noviembre.part1.rar

http://rapidshare.com/files/278610511/Noviembre.part2.rar

http://rapidshare.com/files/278620622/Noviembre.part3.rar

http://rapidshare.com/files/278623483/Noviembre.part4.rar

4 Yanıt to “noviembre [ 2003 ]”

  1. otenazi Says:

    tam zamanında verdin fakültede de ispanyol bi yönetmenin yönettiği bir filmi ispanyolca olarak anlatmamızı söylediler filmin temasını şöyle bi okudum 4/4 lük bir şeye benziyor indirelim ve hikayeye girelim bakalım.çok sağol..

  2. güzel bir film teşekkürler

  3. Yaseminnn Says:

    Çok güzel bir film….Sanat bir dekor değil,gerçek bir silahtır….Çok anlamlı 😦

  4. Teşekkürler, merak ediyordum bu filmi oldukça.

Yorum bırakın